Lžíce z bizoního rohu

Chcete si udělat lžíci přesně takovou jakou vidíte v nejlepších katalozích z USA a jakou se zaručeně jedlo na pláních ve zlatém věku okolo bitvy u Little Bighornu? Někteří válečníci tvrdili, že je styk s kovem při jídle oslabuje. Takže pryč se železnými lžícemi!

Jaký však vzít materiál? Ti majetnější si koupí od některého obchodníka pravý roh z bizona, nebo budou slídit po ZOO (upozorňuji, že bizoni jsou dost nedůtklivá zvířata). Ti méně majetní si seženou kravský roh a obarví ho v barvě DUHA, aby byl černý jako bizoní. Potom už je postup stejný.

Roh necháme vařit aby změknul, nebo ho naložíme do octa. Pak jej rozřízneme na dvě poloviny (pilkou na železo nebo ostrým nožem) a za mokra ořežeme nožem do přijatelného tvaru. Roh necháme uschnout a vytvrdnout. Poté jej můžeme obrousit rašplí, pilníkem a smirkovým papírem. (Ti skalní mohou namísto toho použít pískovcový kámen.) Nakonec jej vyleštíme tukem a hrubší jelenicí, aby se leskl. Před leštěním jej můžeme i trochu nahřát nad plamenem, aby se lépe tuk vstřebal.

Nakonec lžíci ozdobíme výšivkou z ursoních ostnů nebo korálky, jak můžete vidět na fotografii. Postup při obalování ursoními ostny je stejný, jako když obalujete spodní část vaku na dýmky z nevydělané kůže.

Lžíci ještě můžete ozdobit kornoutky či většími korálky. Některé lžíce měly krásně vyřezané hlavice ve tvaru zvířat. To už je ale mistrovské dílo. Získáte tak nádherný předmět do své sbírky a krásnou a praktickou věc, kterou můžete použít při táboření.

Wanblitanka

Zpět